Trenchless Week sai kiitosta kerrakseen!!

Trencheless Week 30.9-6.10.2022 oli upea tapahtumaviikko, josta osallistujilta saatiin runsaasti positiivista palautetta. Trenchless Week ajatus sai alkunsa 2019 Firenzessä FiSTT:n saadessa organisointioikeuden The International Society for Trenchless Technology ISTT:n 38. vuotuiselle kansainväliselle No-Dig konferenssille ja näyttelylle. Heti alusta alkaen oli selvää, että FiSTT halusi tarjota tapahtumaan osallistuneille ainutkertaisen kokemuksen. Tapahtuma oli suomalaisille osallistujille ainutkertainen mahdollisuus päästä kotimaassa kokemaan kansainvälinen kaivamattoman tekniikan huippukonferenssi ja näyttely, mutta myös kansainvälisille tapahtumavieraille ainutkertainen, koska aiemmin ei ole ollut tarjolla kokonaista viikkoa ohjelmaa kaivamattomaan tekniikkaan liittyen.

Kuva. Trenchless Week- tapahtumaviikon yhteydessä järjestetty ISTT:n 38. vuotuinen kansainvälinen No-Dig konferenssi ja näyttely järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa.

Joka päivälle jotain ainutkertaista

Trenchless week alkoi perjantaina 30.9.2022 Aalto yliopistossa Research Colloquiumilla, johon kokoontui ympäri maailmaa tulleita kaivamattoman tekniikan asiantuntijoita jakamaan tietoa viimeisimmistä kaivamattoman tekniikan ja verkostojen omaisuuden hallinnan tutkimuksista.

Lauantaina 1.10.2022 iso joukko tapahtumavieraita tutustui Pre- Conference Tourin yhteydessä Tallinnan veden toimintaan Ülemisten vedenkäsittelylaitoksella, jossa Tallinnan veden teknisen palvelun päällikkö Urmas Kütt ja suunnittelupalvelupäällikkö Marti Vaksmann antoivat yleiskatsauksen AS Tallinna Veden kehityksestä Viron itsenäistymisestä nykypäivän menestykkääseen pörssilistaukseen. Tallinnan vesi esitteli myös no-dig-menetelmiin liittyviä merkittäviä kohteita ja haasteita Tallinnassa sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Tallinnan veden yksi ympäristötavoitteista on lisätä kaivamattomien menetelmien käyttöä verkoston rakentamis- ja saneerauskohteissa. Peruskorjaustöissä Tallinnan vesi käytti vuonna 2020 No-Dig menetelmiä 44,4 %:ssa töistä ja vuonna 2021 jo 48,9 %:ssa töistä. Pre- Conference Tourin yhteydessä pääsimme tutustumaan myös kauniin Tallinnan keskustaan ja historiaan.

Sunnuntaina 2.10.2022 pidettiin Messukeskuksessa ISTT:n International Council Meeting, jossa ISTT:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Keh-Jian (Albert) Shou ja varapuheenjohtajiksi Kim Staheli ja Mark André Haebler. Samassa tilaisuudessa vuoden 2025 ISTT:n kansainvälisen konferenssin ja näyttelyn organisointioikeuden sai Kanadan Vancouver. Sunnuntai-iltana järjestettiin Chairman’s Dinner Kulosaaren kasinolla. Illallisen upea ohjelma ja tunnelma jäivät varmasti kaikkien mieliin. Illan kruunasi juhlallisen päivällisen yhteydessä koettu musiikkiesitys sekä illan pimentyessä näyttävä ilotulitus Kruunuvuoren selän yllä.

Maanantaina 3.10.2022 avattiin Messukeskuksessa järjestetty kansainvälinen kaivamattoman tekniikan konferenssi ja näyttely. Tilaisuuden avajaisseremonian ensimmäisen avajaispuheen piti ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Muita avajaisseremoniassa mukana olleita puhujia olivat tapahtuman organisointikomitean puheenjohtaja Jari Kaukonen, FiSTT:n puheenjohtaja Pertti Leppänen ja tapahtuman pääsponsorin puheenvuoron pitänyt Picote Oy:n Katja Lindy-Wilkinson.

Heti maanantaista lähtien kansainvälisessä konferenssiosuudessa oli kaksi rinnakkaista salia kansainvälisiä luentoja. Kansainvälisiä luentoja oli konferenssipäivien yhteydessä lähes 60. Maanantaina järjestettiin myös Kia Akselan ja Antti Hekkalan vetämänä suomalaisille konferenssivieraille erikseen järjestetty Suomen kansallinen No-Dig tapahtuma, jossa oli mahdollista kuulla kotimaassamme parhaillaan käynnissä olevista ja viimeaikaisista hankkeista liittyen verkostojen hallintaan, rakentamiseen ja saneeraukseen kattava kokonaisuus.

Kuva. Tapahtuman kansainvälisessä konferenssiosuudessa oli kaksi rinnakkaista salia kansainvälisiä luentoja.

Maanantai päivä huipentui Helsingin kaupungin kaupungintalolla pidettävään Helsingin kaupungin vastaanottotilaisuuteen ja sen jälkeen Sokos Hotel Helsingissä järjestettyyn FiSTT Drinks tilaisuuteen, jossa pääsimme nostamaan maljan FiSTT:n kaikille sadalle jäsenelle.

Tiistaina 4.10.2022 kansainvälinen konferenssi ja näyttely jatkui Messukeskuksessa mielenkiintoisilla luennoilla ja messuosastoilla nähdyillä laite- ja materiaaliesittelyillä. Tiistaina pidettiin myös perinteinen Gala Dinner, joka järjestettiin juhlallisessa Ravintola Pörssissä. Gala Dinnerin yhteydessä jaettiin ISTT:n Fellows- palkinnot, ISTT:n Lifetime award ja ISTT Award-palkinnot. Tämän lisäksi Galadinnerin yhteydessä Jari Kaukonen kutsuttiin FiSTT:n kunniapuheenjohtajaksi. Samassa tilaisuudessa jaettiin ensimmäistä kertaa FiSTT Award-palkinnot, jotka saivat Sakari Kuikka, Reijo Rosengren, Mika Lokkinen ja Katja Lindy-Wilkinsson.

Kuva.  Gala Dinner järjestettiin juhlallisessa Ravintola Pörssissä.

Keskiviikkona 5.10.2022 oli konferenssin ja näyttelyn viimeinen päivä, jonka yhteydessä järjestettiin myös kohdevierailut Picoten kiinteistön sisäpuoliseen vesihuoltoverkoston saneerauskohteeseen, HSY:n vesijohdon suojaputken vasaraporauskohteeseen sekä HSY:n uuteen Blominmäen jätevedenpuhdistamoon. Keskiviikkona järjestettiin myös Sari Pietilän vetämänä opiskelijoille suunnattu oma johdatus kaivamattomaan teknologiaan-tilaisuus. Opiskelijoita tapahtumaan osallistui ympäri suomen eri yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.

Trenchless week- tapahtumaviikko päättyi torstaina 6.10.2022 järjestettyyn Post- Conference Tour- tapahtumaan, jonka yhteydessä oli mahdollisuus päästä tutustumaan Helsingin maanalaiseen maailmaan, joka on ainutkertainen kaavoitukseltaan ja tilakokonaisuuksiltaan. Post Conference Tourin yhteydessä kävimme tutustumassa mm. väestönsuojana toimivaan pysäköintihalliin ja kauniiseen Temppelin aukion kirkkoon. Post- Conference Tour ja koko Trenchless week päättyi HSY:n pääkonttorilla tapahtuneeseen vierailuun, jossa Tommi Fred ja Jyrki Kaija esittelivät HSY:n vesihuollon toimintaa.

Kansainvälinen No-Dig huipputapahtuma toden totta!

3.-5.10.2022 pidettyyn kansainväliseen No-Dig konferenssiin ja näyttelyyn osallistui lähes 750 henkilöä, 41 eri maasta. Lähes puolet tapahtumaosallistujista oli suomalaisia. Koskaan aiemmin Suomessa järjestetyssä kaivamattoman tekniikan tapahtumassa ei ole ollut yhtä paljon kansainvälisiä osallistujia.

FiSTT:n saama palaute Trenchless Week-tapahtumaviikosta on ollut todella positiivista. Konferenssimme ohjelma sai kiitosta monipuolisuudestaan ja teknisestä asiantuntijuudestaan.  Tapahtuman näyttely sai näytteilleasettajilta kiitosta selkeydestään. Näyttely mahdollisti tiiviin vuorovaikutuksen näyttelyvieraiden kanssa ja näyttelyn yhteydessä syntyneet kontaktoinnit ja kohtaamiset olivat kuulemamme mukaan olleet tuloksellisia. Varsinaisen konferenssin ja näyttelyn yhteydessä järjestetty muu ohjelma, joka täydensi kaivamattoman viikon ohjelmaamme, koettiin hyväksi. Itse konferenssi- ja näyttelytapahtuman kuin myös muiden oheistapahtumien järjestelyt saivat kiitosta siitä, miten hyvin ne olivat järjestetty ja miten hyvin kaikki toimivat. FiSTT:n hallitusjäsenet ja toimihenkilöt sekä muut tapahtuman järjestelyissä mukana olleet tahot saivat erityistä kiitosta hyvästä isännöinnistä ja emännöinnistä sekä vieraanvaraisuudesta. Voidaankin todeta ISTT:n 38. vuotuisen kansainvälisen No-Dig Helsinki konferenssin ja näyttelyn olleen todellinen Kansainvälinen No-Dig huipputapahtuma.

Kiitos onnistuneesta tapahtumasta kuuluu kaikille tapahtuman järjestelyissä mukana olleille tahoille, tapahtumamme yhteistyökumppaneille, sponsoreille ja näytteilleasettajille sekä tietenkin kaikille tapahtumavieraille!!